DUMINICĂ, 25 MAI. Hramul bisericii ortodoxe din Gârdani
După ce biserica de lemn (cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”) din Gârdani a fost vândută comunității din Arduzel în jurul anului 1769 (în prezent, biserica este încadrată în categoria monumentelor istorice și este considerată cea mai veche biserică de lemn din Ținutul Codrului), gârdălenii au construit o nouă biserică, pe care însă la scurt timp au demolat-o (probabil la începutul secolului al XIX-lea) și au reconstruit-o pe locul actualei biserici. Un secol și jumătate mai târziu, mai precis în anul 1981, părintele Vasile Todea a solicitat un aviz de reparație a construcției, însă în realitate, localnicii au construit un lăcaș de cult nou-nouț. Pentru această cutezanță, autoritățile vremii (țara aflându-se sub regim comunist, ateu prin excelență) au amendat parohia cu 5.000 de lei pentru că nu s-a respectat mențiunea din aviz. Dar biserica a rămas. Între anii 1989-1991 biserica a fost pictată în tehnica fresca de către pictorul Lucian Gabriel Dogarescu din București.
Cu ocazia târnosirii din 22 mai 2022, Biserica ortodoxă “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Gârdani a primit al doilea hram: “Sfinții împărați Constantin și Elena”.
Preotul paroh Cosmin Tohătan a anunțat că duminică, 25 mai 2025, se va organiza hramul bisericii: “Cu această ocazie, vom avea un sobor de șapte poate chiar opt preoți invitați. Programul slujbelor este cel obișnuit din fiecare duminică: 9.30-12.00. Predica va fi rostită de unul dintre invitați. La final credincioșii vor fi miruiți. Consiliul Parohial, împreună cu Comitetul de Femei vor pregăti gogoși, apă, suc, pentru toți cei prezenți”.
(Credit foto: Ziarul Lumina / Imagine de la târnosirea bisericii și Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului)
Locatie: Gârdani,